Artyści w kuchni. Warsztaty kulinarno-kreatywne w Dobroszycach i w Jaszkotlu. - Najnowsze wydarzenia w fundacji Procuro
Artyści w kuchni. Warsztaty kulinarno-kreatywne w Dobroszycach i w Jaszkotlu.
O przeprowadzenie warsztatów pt. "Artyści w kuchni" poprosiliśmy specjalistki z Fundacji Polskie Dzieci, która na zajmuje się aktywną promocją i profilaktyką zdrowego trybu życia wśród dzieci, młodzieży, pedagogów oraz rodziców.
31 marca 2022r. dziewczyny przeprowadziły warsztaty w dwóch ośrodkach. W sumie w zajęciach wzięło udział 60 wychowanków Niepublicznego Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Jaszkotlu oraz Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego w Dobroszycach.
Na koktajle zamieniliśmy ponad 12kg owoców i warzyw. Było wesoło, zdrowo i bardzo kolorowo. Pani dietetyk opowiedziała uczestnikom zajęć o dobroczynnych substancjach, które znajdują się w owocach, warzywach i orzechach. Spróbowaliśmy, jak smakuje seler naciowy i świeży szpinak. Okazało się, że szpinak nie jest wcale taki zły i wspaniale smakuje w koktajlu.
Niepubliczny Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Jaszkotlu
Najpierw na tackach dzieci układały obrazy lub lizaki z owoców i warzyw, a następnie z użyciem bezprzewodowych blenderów dzieci samodzielnie miksowały koktajle. Samodzielna obsługa blendera była zdecydowanie największą frajdą! Na koniec zajęć odbyła się uroczysta degustacja przygotowanych koktajli.
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Dobroszycach
Warsztaty odbyły się w ramach projektu Fundacji ProCuro pt. „Rozwój i zabawa to bardzo ważna sprawa! Interdyscyplinarne warsztaty dla dzieci z niepełnosprawnością”, którego partnerem jest Fundacja PZU.